Εξέλιξη του εξωτερικού χρέους και ανάλυση Οικονομικών στοιχείων του ΑΕΠ.

Του Στέργιου Μπακολουκά.

Επειδή κάποτε πρέπει τα πράγματα να τα βάλουμε στη θέση τους και ο καθένας ,από τους  Πολιτικούς που δημιούργησαν το εξωτερικό χρέος της Χώρας, να πάρει  τις ευθύνες που του ανήκει, θα σας περιγράψω με αριθμούς (οι οποίοι ΔΕΝ ευημερούν και γι αυτό λένε την αλήθεια) την εξέλιξη του Ελληνικού εξωτερικού  χρέους από τη μεταπολίτευση  μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα πάρει εύκολα κανείς με ένα απλό «κλικ»  από το site του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.  Σφίξτε την καρδιά σας και τα ….βρακοζώνια σας αφήστε στην άκρη τις κομματικές σας ψευτοταυτότητες, μην ακούτε τις σειρήνες των ΜΜΕ  και των συμφεροντολόγων πολιτικών (συλλήβδην, δεν υπάρχει κανένας έντιμος από δαύτους),  και διαβάστε.
Και για να μην παρεξηγηθώ και με περάσετε για αλαζόνα, σας επαναλαμβάνω  ότι τα στοιχεία αυτά ήταν και  είναι σε όλους τους γνωστά και οι πηγές τους προσβάσιμες, απλά δεν μας τα έλεγαν.

Εξέλιξη  του Εξωτερικού Χρέους της Χώρας από το 1974 μέχρι σήμερα.
1974 Η ΝΔ  παρέλαβε από τη Χούντα εξωτερικό χρέος, Ίσο με το 18.9% του ΑΕΠ.
1981 Η ΝΔ   παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ  εξωτερικό χρέος, ίσο με το 31,2% του ΑΕΠ.
1990 Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ  εξωτερικό χρέος, ίσο με το 80,7% του ΑΕΠ.
1993 Η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ  εξωτερικό χρέος, ίσο με το  111,6% του ΑΕΠ.
2004 Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 108,5% Του ΑΕΠ.
2009 Η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ εξωτερικό χρέος, ίσο με το 120% του ΑΕΠ.

Σήμερα το εξωτερικό  χρέος βρίσκετε στο 125% του ΑΕΠ, με έντονες ανοδικές τάσεις. Προβλέπετε δε ότι ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα παρθούν, αυτό θα αυξάνετε και μέχρι το 2013  θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ ή σε απόλυτους αριθμούς θα φτάσει στο εξωφρενικό νούμερο των τριακοσίων πενήντα πέντε δις ευρώ(355.000.000.000).

Μια χρήσιμη παρατήρηση:  Τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση, είναι για την εξοικονόμηση χρημάτων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή των παραπανήσιων χρημάτων που χρειάζεστε κάθε χρόνο το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του και όχι για την αποπληρωμή μέρους του εξωτερικού  χρέους. Άρα αν τα επόμενα χρόνια δεν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τα ετήσια έσοδα του Κράτους να γίνουν περισσότερα από τα έξοδα, δεν θ υπάρξει και μείωση του εξωτερικού ελλείμματος.

Τα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας αυτή τη στιγμή είναι τα κάτωθι:
240 δις ευρώ ΑΕΠ 2009. (Στο ΑΕΠ οι διάφορες παραγωγικές τάξεις συμμετέχουν ως εξής:  40% νοικοκυριά  Δημοσίου τομέα, 14% Τουρισμός 6% εξαγωγές και 40% ιδιωτικός τομέας.)
300 δις  ευρώ Δημόσιο χρέος δηλαδή το 125% του ΑΕΠ
14 δις ευρώ Εξαγωγές
44 δις ευρώ Εισαγωγές
Αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών –εισαγωγών= -30 δις ευρώ
60 δις ευρώ έσοδα
92 δις ευρώ έξοδα
Αρνητικό δημοσιονομικό έλλειμμα=-32 δις ευρώ( 13.6% του ΑΕΠ εσωτερικό έλλειμμα)

Συμπεράσματα:
1)Ο Ελληνικός Δημόσιος τομέας αποτελεί το 40% του ΑΕΠ  είναι δηλαδή υπέρ υπερτροφικός και θυμίζει περισσότερο χώρα «σοσιαλιστική –κομουνιστική» παρά οικονομία χώρας της ΕΟΚ. Ένας στους πέντε Έλληνες εργαζόμενους απασχολείτε στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την γνωστή σε όλους παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα .

2) Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ( από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα), η «ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας στηρίχτηκε στα Δάνεια και στα δισεκατομμύρια των κάθε λογίς  Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων(Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, Γεωργικές επιδοτήσεις, Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης). Ένα μεγάλο μέρος από τα  λεφτά αυτά  πήγαν στις τσέπες των πολιτικών ως προμήθειες καθώς και των   διαφόρων ημετέρων των κομμάτων (χωρίς να είναι άμοιρα ευθυνών  και τα κόμματα της Αριστεράς). Την ίδια εποχή που διακόσιες πενήντα οικογένειες στην Ελλάδα γινόντουσαν ζάμπλουτες, οι εκάστοτε κυβερνόντες διόριζαν στο Δημόσιο ανεξέλεγκτα ανθρώπους, με κομματικά κριτήρια, που πολλές φορές δεν ήξεραν να γράψουν το όνομά τους και με αυτό τον τρόπο τους έκλειναν το στόμα  κάνοντάς τους συνένοχους, αλλά ταυτόχρονα χτίζανε και την εκλογική τους πελατεία. Σήμερα βρεθήκαμε να έχουμε τετραπλάσιους Δημοσίους Υπαλλήλους απ’ ότι χρειαζόμαστε και να πρέπει να δανειζόμαστε δις Ευρώ για να πληρώσουμε τους μισθούς τους και μάλιστα με υπέρογκους τόκους. Ταυτόχρονα από κακή εννοούμενη αλληλεγγύη, όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται απολογητές ακόμα και αυτών των υπέρ υπεράριθμων συναδέλφων τους.

3) Τα χρόνια 2000 μέχρι 2007 παρουσιάσαμε τεράστια !!! «ανάπτυξη» βασισμένοι στα Ολυμπιακά έργα, με τα οποία γεμίσαμε τη χώρα Ολυμπιακά ακίνητα-κουφάρια και κατασπαταλήσαμε τα τελευταία Εθνικά Δανειακά αποθέματα, με αποτέλεσμα η Χώρα να προδιαγράψει το οικονομικό της  μέλλον , υποθηκεύοντας την ελευθερία των επόμενων γενιών.
Επ’ ευκαιρία πρέπει να θυμηθούμε και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  κ. Γ. Λιάνη  και να τον……….. τιμήσουμε δεόντως!!!  γιατί αυτός μας έμπλεξε με αυτή την Ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, μέσα από έναν περίεργο μεγαλοϊδεατισμό και μια αχαλίνωτη  κουλτούρα της δεκάρας, με τα γνωστά αποτελέσματα των είκοσι τριών δις που στοίχισαν οι Αγώνες.

4) Η χώρα σήμερα πάσχει επίσης από έλλειψη σοβαρής και οργανωμένης βιομηχανικής παραγωγής και επιχειρηματικής δράσεως  καθώς και από ένα συνεχώς αυξανόμενο αρνητικό ισοζύγιο «εξαγωγών –εισαγωγών». Στα τριάντα πέντε αυτά χρόνια σταματήσαμε να παράγουμε ακόμα και πολλά αγροτικά προϊόντα που είχαμε περίσσευμα, με αποτέλεσμα να είμαστε και εκεί ελλειμματικοί και να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ……. σκόρδα και κρεμμύδια από την …Κίνα.

5) Ο Τουρισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα συμμετείχε με 14% στο ΑΕΠ, με μια πολύ δύσκολη περσινή χρονιά, φέτος λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Όλες αυτές οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τις Πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χωρίς να μένουν απ έξω τα Αριστερά κόμματα τα οποία φορτωμένα τις αγκυλώσεις τους , αποδείχτηκαν πολύ κατώτερα των περιστάσεων, θυμίζοντας μάλλον απολιθώματα του παρελθόντος, ανίκανα να σταθούν για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή η αδυναμία του πολιτικού συστήματος είχε σαν αποτέλεσμα την εκτροφή του αυγού του φιδιού που μέσα από τον απόλυτο λαϊκισμό του κόμματος του Καρατζαφέρη , φοβερίζει να μας φέρει σιγά-  σιγά σε δρόμους που στο παρελθόν, τους πληρώσαμε με ποτάμια αίματος.

2 Σχόλια

 1. Πολύ σωστά όλα όσα λες… Δυστυχώς…

  Και αφού δεν ξέρω πολλά από οικονομικά παρά μόνο κάποιες γνώσεις Η/Υ, να ρωτήσω με αφέλεια:
  Μηπως είναι καλύτερο να κάνουμε «RESET» ;;;

  Δεν βλέπω τον τρόπο που θα ξεχρεωθούν 360 δις + 120 (που έρχονται) = 480 δις. Αυτά είναι 48.000 Ευρώ ανά κεφάλι. Δηλ κάθε 4μελής οικογένεια θα χρωστάει σχεδόν 200.000 Ευρώ. Αυτά με 5% επιτόκιο είναι 10.000 Ε / έτος ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΚΟΥΣ. Δηλαδή, σχεδόν όλες οι ετήσιες αποδοχές μου θα πρέπει να πηγαίνουν στο κρατικό χρέος. Αφήνω τα δικά μου (πολύ μικρότερα φυσικά) δάνεια. Και με τι θα ζήσω;
  Προφανώς, σαν χώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Πόσο μάλλον το κεφάλαιο… Αφού μόνο οι τόκοι θα φτάνουν τα 25δις ΕΤΗΣΙΩΣ, δηλαδή είναι αδύνατη η αποπληρωμή. Και γιατί μας δίνουν ακόμα λεφτά; Μήπως επειδή έχουν βάλει κάποια σχέδια στο μυαλό τους; Κάποια πράματα που δεν μπορούμε ακόμα να τα φανταστούμε;
  Δεν ξέρω… Και αυτό με φοβίζει…

  Έχουμε πέσει σε loop… Μήπως να κάνουμε reset ;;;
  Τι όμως μπορεί να το προκαλέσει;

  Α.
  Ίσως αν διακηρύταμε ότι παραδεχόμαστε σαν νόμιμο επιτόκιο το 1% (δεν ζημιώνονται) οπότε θα είναι εφικτή η προοδευτική απόσβεση του χρέους μέσα σε 25 – 30 έτη χωρίς να στραγγαλιστεί ο λαός και η αγορά.
  Αυτό βέβαια θα απαιτούσε κυβέρνηση και πρωθυπουργό με τσαγανό. Να ανοίξει δικαστήρια σε διεθνές επίπεδο αλλά και να κάνει νέες συμμαχίες (ρώσοι, κινέζοι, άραβες). Πολύ δύσκολο (αν και εφικτό).

  Β.
  Αν πιάναμε την μισή παραοικονομία και τα μισά λαμόγια θα πιάναμε 30 δις (60 δις λέγεται ότι είναι η παραοικονομία). Αυτά καλύπτουν άνετα τις ανάγκες απόσβεσης του χρέους.
  Αυτή η τόσο καθαρή λύση είναι η απολύτως ανέφικτη: Τα λαμόγια δεν πιάνονται από καμία κυβέρνηση για ευνόητους λόγους. Κάθε κυβέρνηση προτιμάει να ρίξει στον καιάδα τον λαό, παρά να αγγίξει τα λαμόγια.

  Αν όμως νοιώσουν ότι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ότι δεν έχουν τον έλεγχο, ίσως – λέω ίσως- κάτι να αλλάξει. Μήπως χρειάζονται ένα σοκ;
  Μήπως χρειάζεται να κάνουμε reset στην χώρα;

 2. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι ένα σοσιαλιστικό κράτος είναι χειρότερο από ένα κράτος φιλελεύθερο. Δηλαδή η Σουηδία είναι χειρότερο ως κράτος να ζεις (εξαιρείται το κλίμα) από μια χώρα σαν τη δικιά μας. Εκείνοι δηλαδή δεν έχουν κράτος πρόνοιας (παιδεία, υγεία κ.τ.λ.), ενώ εμείς και χώρες όπως η Ιταλία κ.α. όπου να ‘ναι θα αποκτήσουν. Μπορεί σε κάποιο άλλο σύμπαν !!!! Φτάσαμε επίσης στο σημείο να λέμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος φταίει για το χάλι μας. Ποιος ο δημόσιος υπάλληλος !!!! ο οποίος φορολογείται για το 100% του μισθού του που παίρνει, σε αντιδιαστολή με τον Μεγάλο Πατριώτη Έλληνα Βιομήχανο που παίρνει τα εργοστάσιά του από την Ελλάδα και τα πηγαίνει την Βουλγαρία για περισσότερα κέρδη. Και βέβαια όσο τα είχε εδώ ούτε ΦΠΑ ούτε ΙΚΑ πλήρωνε, δηλαδή λεφτά του κράτους και του λαού του. Εμπρός για μια ελεύθερη οικονομία με μια off shore για τον καθένα μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: