Οι αλλαγές του Καλλικράτη.

– Το σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης προβλέπει πενταετή θητεία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, από το 2014.

– Ο αριθμός των Δήμων μειώνεται στους 333 με 343 σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί ξεχωριστό δήμο.

– Τα νομικά πρόσωπα των δήμων και οι δημοτικές επιχειρήσεις, από 6 χιλιάδες μειώνονται στις δύο χιλιάδες.

– Θεσπίζεται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για δημοτικός σύμβουλος στα 18 έτη από τα 21 που είναι σήμερα.

– Τίθενται αυστηρά όρια στον δανεισμό των δήμων.  Οι δήμοι που έχουν οικονομικά προβλήματα, θα μπαίνουν σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ θα υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις, οι οποίες θα ελέγχονται από ειδικό όργανο.

– Σχετικά με τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά την ενοποίηση των δήμων «θα ακολουθήσει η μετάταξη του αντίστοιχου προσωπικού». «Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ωστόσο είπε ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

– Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ΄μας έχει ότι δεν αλλάζουν τα όρια των καταργούμενων νομαρχιών.

«Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία», επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή. «Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Kατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ενέταξε τον «Καλλικράτη» στις μεγάλες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας στο σχέδιο αυτό «πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».

Όπως ανέφερε, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000. Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγαλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.

Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.

Πηγές  ΣΚΑΪ, ΕΡΤ, Ναυτεμπορική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: