«Κόκκινες γραμμές» για το προσχέδιο του «Καλλλικράτη» χαράσσουν δήμαρχοι και νομάρχες.

«Κόκκινες γραμμές» για το προσχέδιο του «Καλλλικράτη» χαράσσουν δήμαρχοι και νομάρχες, διαμηνύοντας προς τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Γιάννη Ραγκούση, ότι αν στο τελικό σχέδιο δεν γίνουν αποδεκτές οι βασικές προτάσεις τους, από αρχικοί υποστηρικτές του σχεδίου θα μεταβληθούν σε πολέμιούς του.

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η δήλωση που έκανε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων – Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) ο πρόεδρος της Ενωσης (και δήμαρχος Αθηναίων) Νικ. Κακλαμάνης: «Αν το συγκεκριμένο κείμενο που μας δόθηκε ήταν το τελικό σχέδιο νόμου, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Επειδή όμως είναι προσχέδιο, εμείς κάνουμε σήμερα παρατηρήσεις, οι οποίες αγγίζουν την «κόκκινη γραμμή», και παρατηρήσεις, τις οποίες δεχόμαστε να διαβουλευτούμε. Στην πρώτη περίπτωση ή γίνονται δεκτές ως έχουν ή, αν δεν γίνουν αποδεκτές, θα είμαστε απέναντι…».

Οι «κόκκινες γραμμές», λοιπόν, στις οποίες φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, είναι:

* Να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος το χωροταξικό, με τήρηση των δεσμεύσεων του κ. Ραγκούση για ενιαία κριτήρια στη συνένωση των δήμων, ώστε να μην προκύψουν δήμοι «τέρατα».

* Να κοστολογηθούν άμεσα οι μεταφερόμενες στους νέους δήμους αρμοδιότητες και κατ’ επέκταση τα νέα οικονομικά των ΟΤΑ.

* Να αλλάξει η ρύθμιση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θεωρείται απαράδεκτη (σ.σ. το προσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής από τους δήμους στην αιρετή Περιφέρεια).

* Να μην ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους δημάρχους, το οποίο καταργήθηκε για τους βουλευτές ως αποτυχημένος θεσμός, διότι έτσι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι. (1)

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της… αμοιβής των δημάρχων. Αρκετά μέλη του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος κ. Ν. Κακλαμάνης, διαφωνούσαν με τις διατάξεις του «Καλλικράτη» που προβλέπουν αντιμισθία δημάρχου, η οποία μπορεί να φτάσει -ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου- μέχρι και την αποζημίωση που λαμβάνει ένας γενικός γραμματέας υπουργείου, δηλαδή 4.500 ευρώ περίπου καθαρά.

Αντιπροτάθηκε, είτε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς των εξόδων παράστασης που λαμβάνουν οι δήμαρχοι, είτε να διαμορφωθεί νέα κλίμακα αντιμισθίας με βάση τις καθαρές αποδοχές των βουλευτών που «αγγίζουν» τα 7.113 ευρώ, δηλαδή 2.613 ευρώ περισσότερα! (2)

(1)  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , (2) ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: