Σκέψεις του Στάθη Στυλιάρη για τη συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά πράγματα.

Αγαπητοί φίλοι

Θα ήθελα και εγώ εκμεταλλευόμενος το βήμα που μου  δίνουν  τα τοπικά blogs, να εκφράσω τη γνώμη μου  για ένα  θέμα που συζητείται  καιρό τώρα.

Γίνεται πολύ κουβέντα, για το ότι δεν συμμετέχει στα δρώμενα του Δήμου  μεγάλος αριθμός δημοτών και ότι η κριτική και οι προτάσεις γίνονται εκ του ασφαλούς στα καφενεία.  Ένας δημότης μέχρι τώρα για να συμμετέχει σ αυτά, έπρεπε να είναι  ενημερωμένος έχοντας φυσική παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια. Μιλάω για όλους εμάς  που για επαγγελματικούς λόγους  απομακρυνθήκαμε αναγκαστικά από το χωριό και που η μόνη μας  ενημέρωση ήταν από τα καφενεία όταν ερχόμαστε στην Αράχοβα, διότι  η φυσική μας  παρουσία στα συμβούλια δεν ήταν εφικτή.  Φωτεινή εξαίρεση ήταν  κάποιες  εκδηλώσεις που έκανε ο Δήμος  αλλά  αυτές αφορούσαν πολιτιστικές κατευθύνσεις.

Αν, παρόλα αυτά,  κάποιος ήθελε να εκφράσει κάποιες απόψεις  τι μπορούσε να κάνει;  Να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο ; Πολλοί δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν  να εμπλακούν με τη  διοίκηση του Δήμου (επαγγελματικές υποχρεώσεις, τόπος εργασίας  κτλ.),  αλλά είχαν και έχουν γνώμη και  άποψη την οποία επιθυμούν να  δημοσιοποιήσουν. Τίποτα λοιπόν  δεν μπορούσαν  να κάνουν  πέρα από αυτό που ήδη γινόταν και το οποίο  κατηγορούμε, δηλαδή  κριτική εκ του ασφαλούς στο  καφενείο.

Ξαφνικά όλοι αυτοί οι παραδοσιακοί τρόποι   άλλαξαν, νέα «εργαλεία» τέθηκαν στη διάθεσή μας,  εκδόθηκε μια μηνιαία τοπική εφημερίδα, ενώ ταυτόχρονα  άρχισαν  να   λειτουργούν  2 blogs τοπικού χαρακτήρα από τα οποία , όλοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα και έγκαιρα   και να  δημοσιοποιούν  τις απόψεις τους.

Παρακολουθώντας τα παραπάνω μέσα (εφημερίδα, blogs) βλέπω ότι θα επιτευχθεί  η συμμετοχή των ενεργών πολιτών στα Δημοτικά πράγματα . Ιδανικό θα ήταν να υπήρχε και ένα site επίσημο του Δήμου στο οποίο να αναρτώνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί ισολογισμοί οι αναθέσεις και παραλαβές των έργων  του Δήμου και της ΔΕΤΠΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: