Η εικόνα αυτή είναι από την περιοχή που χρησιμοποιείται ως χώρος απόθεσης αδρανών υλικών που προέρχονται από εκσκαφές και οικοδομικές εργασίες στην Αράχωβα. Σήμερα κάποιοι θεωρούν τον χώρο σκουπιδότοπο και η κατάσταση είναι αυτή, ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο όπως τη βλέπουν όλοι με το καλωσόρισες στην πόλη. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο ότι ο χώρος αυτός φαίνεται, αλλά στο ότι λειτουργεί με αυτή τη μορφή.
Η διαχείριση των πάσης μορφής απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι μια αμαρτωλή για το περιβάλλον ιστορία και ένας ακόμη τομέας οπισθοδρόμησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα τα απορρίμματα οικοδομικών εργασιών είναι σχεδόν ανεξέλεγκτα. Κάθε προσβάσιμο οδικά σημείο που βρίσκεται μακριά από τα βλέμματα, έχει μετατραπεί σε χώρο απόθεσης μπάζων, πολλές φορές συνδυασμένων με οικιακά απορρίμματα.
Έχει υπολογιστεί (*) ότι οι οικοδομικές εργασίες και τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, παράγουν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια τόνους μπάζων ετησίως. Από αυτά εκτιμάται ότι μόνο το ένα τρίτο καταλήγει στους επίσημα αδειοδοτημένους χώρους οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν μεγαλύτερες ποσότητες. Τα υπόλοιπα καταλήγουν εκεί που ξέρουμε.
Υπάρχει μάλιστα σχέδιο προεδρικού διατάγματος: «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις» που θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους: να ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται το 30% των μπάζων ως το 2012, το 50% ως το 2015 και το 70% ως το 2020, ενώ σε παλιά λατομεία και αναπλάσεις να καταλήγουν μόνο όσα υλικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Για το σκοπό αυτό προέβλεπε ως το 2014 το σύνολο της χώρας να έχει καλυφθεί από εταιρείες διαχείρισης εκτός των απομονωμένων οικισμών ή μικρών και απομονωμένων νησιών, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση ανακύκλωσης. Το σχέδιο παρουσιάστηκε το 2003 και τροποποιήθηκε το 2007 αλλά εκκρεμεί χωρίς να εφαρμόζεται.
Με ΄μας τι γίνεται; Αυτός ο χώρος δίπλα στον κεντρικό δρόμο που έχει φτάσει στα όριά του, κάτω από ποιο καθεστώς λειτουργεί; Ελέγχεται με κάποιο τρόπο από το δήμο η απόθεση υλικών; Γιατί μοιάζει παρατημένος; Είναι ερωτήματα που όλοι μας θα θέλαμε απαντήσεις.
(*) Το περιοδικό ΟΙΚΟ της εφημερίδας Καθημερινή με ημερομηνία 10-10-2009 είχε ένα εκτενές αφιέρωμα στη διαχείριση των μπάζων και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εκεί.
Filed under: Περιβάλλον,Υποδομές | Tagged: Απορρίμματα,Αράχωβα,Αδρανή υλικά,Διαχείριση απορριμμάτων,Μπάζα |
Σχολιάστε